Zuglói célzott fogászati szűrőprogram 11 éves gyerekeknek – 2017/2018-as tanév

márc 9, 2018

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a 11 éves zuglói gyerekek részére szervezett fogászati szűrőprogramot indít 2017 szeptembere és 2018 májusa között. A szűrőprogramra a Zugló Önkormányzat a Budapest Dentcare Kft. fogászati és szájsebészeti rendelőt bízta meg meghívásos tender alapján, mint Szolgáltatót.

Az Önkormányzati szűrővizsgálat tartalmazza a Budapest, XIV. kerületi iskolák 11 éves tanulóinak digitális OP rtg felvételét CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + esetlegesen szükséges és szakmailag javasolt fogszabályozási kezelési javaslat), melyet a gyermek törvényes képviselőjének nyilatkozatában megjelölt személynek adhat ki a Szolgáltató.

A szűrővizsgálat a Szolgáltató 1141 Budapest, Vadvirág utca 17. szám alatti székhelyén kerül elvégzésre, pénteki napokon 8-16 óra között, csoportosan, az érintett iskolákkal előzetesen egyeztetett időpontban. A gyermekeknek a szűrővizsgálat helyszínére történő eljuttatását, illetve a vizsgálatot követő elmenetelüket pedagógus felügyelete mellett az iskolák biztosítják.

A szűrővizsgálatok kezdő időpontja a 2017 őszi iskolakezdést követő 2. hét pénteki napja és legkésőbb 2018. május 25. napjáig tart.

Fogászati Szűrőprogram – javaslat

Zuglói 11 éves gyermekek digitális panoráma röntgen felvétele adathordozón (CD) archiválva, diagnózissal, kezelési javaslattal.

 

Miért 11 éves korosztály?

Mert fogszabályozási szakellátás kezelés szükségessége esetén a vegyes fogazat a legideálisabb korosztály a későbbi szükséges fogszabályozási kezelés tervezéséhez.

Mert 18 éves korig a fogszabályozási kezelés OEP finanszírozott.

Mert a gyermekkori fogazatot ért balesetek 10 éves korban, vagy 10 éves kor alatt keletkeznek, ezen balesetek esetleges későbbi hatásai, következménye már láthatóak.

Mert a maradó fogak esetleges fogazati fejlődési rendellenességei láthatóak (leggyakoribb a maradó fog csírahiánya).

A Zuglói célzott fogászati szűrőprogram költségégét Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága fedezi, így a szűrés ingyenesen vehető igénybe!

 

fogszabályzó
fiatalok a fűben

A szűrést Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a Budapest Dentcare Kft.-vel végezteti el (1141. Bp. Vadvirág u 17):

digitalis OP röntgen felvétel, CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + kezelési javaslat).

Átlag Zuglói magánrendelői árral számolva a fentebb nevezett szűrés költsége 9000 forintba kerülne tanulónként.

Szűrőprogram – pozitív eredmény követése:

A szűrőprogramban részvevő 11 éves gyermek pozitív diagnózis esetén OEP finanszírozott gyermek-, iskolafogászatot (alapellátás), illetve gyermek fogszabályozás (szakellátás) vehet igénybe a gyermek 18 éves koráig. Az átlag kezelési időtartam 2-3 év ) aktív és passzív szakasz összesen).

Alternatív lehetőség Zuglói magán fogszabályozási rendelés igénybevétele, mely követéses kezelést a Budapest Dentcare Kft. rendelőjében igény szerint biztosítani tud.

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...