Mi is a fogkő és miért annyira veszélyes, miért kell a fogászati kezeléseket a fogak tisztításával kezdeni?
Ezekre a kérdésekre kaphat választ bejegyzésünkből.
Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg keletkezik. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Így sötét, sárgás réteg alalkul ki a fogakon, amit otthon nem lehet eltávolítani. Az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek. A fogkő amellett, hogy esztétikai szempontból sem előnyös, az egészségünkre is rendkívül ártalmas.
Miért veszélyes?
A fogkő súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely így vörössé válik, megduzzad. Étkezés során, fogmosáskor, később spontán vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják.
Mit javasolunk?
A mai modern fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ezután a polírozással tesszük a fogak felszínét simává és tisztává, hogy a lepedék minél nehezebben tapadhasson meg újra. A fogkőképződés egyénenként eltérő lehet, ezért bizonyos időközönként, általában fél-, egy évente ajánlott ismételni.