Zuglói célzott fogászati szűrőprogram 11 éves gyerekeknek – 2017/2018-as tanév

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a 11 éves zuglói gyerekek részére szervezett fogászati szűrőprogramot indít 2017 szeptembere és 2018 májusa között. A szűrőprogramra a Zugló Önkormányzat a Budapest Dentcare Kft. fogászati és szájsebészeti rendelőt bízta meg meghívásos tender alapján, mint Szolgáltatót.

Az Önkormányzati szűrővizsgálat tartalmazza a Budapest, XIV. kerületi iskolák 11 éves tanulóinak digitális OP rtg felvételét CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + esetlegesen szükséges és szakmailag javasolt fogszabályozási kezelési javaslat), melyet a gyermek törvényes képviselőjének nyilatkozatában megjelölt személynek adhat ki a Szolgáltató.

A szűrővizsgálat a Szolgáltató 1141 Budapest, Vadvirág utca 17. szám alatti székhelyén kerül elvégzésre, pénteki napokon 8-16 óra között, csoportosan, az érintett iskolákkal előzetesen egyeztetett időpontban. A gyermekeknek a szűrővizsgálat helyszínére történő eljuttatását, illetve a vizsgálatot követő elmenetelüket pedagógus felügyelete mellett az iskolák biztosítják.

A szűrővizsgálatok kezdő időpontja a 2017 őszi iskolakezdést követő 2. hét pénteki napja és legkésőbb 2018. május 25. napjáig tart.

Fogászati Szűrőprogram – javaslat

Zuglói 11 éves gyermekek digitális panoráma röntgen felvétele adathordozón (CD) archiválva, diagnózissal, kezelési javaslattal.

 

Miért 11 éves korosztály?

Mert fogszabályozási szakellátás kezelés szükségessége esetén a vegyes fogazat a legideálisabb korosztály a későbbi szükséges fogszabályozási kezelés tervezéséhez.

Mert 18 éves korig a fogszabályozási kezelés OEP finanszírozott.

Mert a gyermekkori fogazatot ért balesetek 10 éves korban, vagy 10 éves kor alatt keletkeznek, ezen balesetek esetleges későbbi hatásai, következménye már láthatóak.

Mert a maradó fogak esetleges fogazati fejlődési rendellenességei láthatóak (leggyakoribb a maradó fog csírahiánya).

A Zuglói célzott fogászati szűrőprogram költségégét Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága fedezi, így a szűrés ingyenesen vehető igénybe!

 

A szűrést Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a Budapest Dentcare Kft.-vel végezteti el (1141. Bp. Vadvirág u 17):

digitalis OP röntgen felvétel, CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + kezelési javaslat).

Átlag Zuglói magánrendelői árral számolva a fentebb nevezett szűrés költsége 9000 forintba kerülne tanulónként.

Szűrőprogram – pozitív eredmény követése:

A szűrőprogramban részvevő 11 éves gyermek pozitív diagnózis esetén OEP finanszírozott gyermek-, iskolafogászatot (alapellátás), illetve gyermek fogszabályozás (szakellátás) vehet igénybe a gyermek 18 éves koráig. Az átlag kezelési időtartam 2-3 év ) aktív és passzív szakasz összesen).

Alternatív lehetőség Zuglói magán fogszabályozási rendelés igénybevétele, mely követéses kezelést a Budapest Dentcare Kft. rendelőjében igény szerint biztosítani tud.

Őssejtterápia a szájsebészetben

Szájsebészeti szakrendelőnk mindennapos csontbeültetéssel járó kezelései során a vér egy specifikus struktúr-fehérjét a szérum albumin vért használja, amely elengedhetetlenül szükséges az őssejtek szaporodásához. A beültetés után a csontvelői őssejtek hamarabb megtapadnak és gyorsabban osztódnak, nagyobb intenzitással indítják el a csontgraft ( csontpótló anyag + kialakult vérrög ) átépülését.

Foghúzást követően az extrakciós üregben alkalmazva a szérum albumint a csontosodás eredményekén magas sűrűségű csont képződik, mely jól terhelhető, optimális stabilitást ad a későbbi implantátum beültetés során.

A szérumfehérje ideális csontpótló vázanyaga

A csontpótló vázanyag lehet:

  • ásványi alapú, szintetikus (pl hidroxilapatit, vagy tricalcium foszfát)
  • állati szövetből származó
  • humán (emberi) eredetű u.n. allograft
  • illetve a páciens saját testének más részéből (koponya, csípőlapát, állcsont más területei, külső lábszárcsont,…) eltávolított un allograft, mely ugyan a legjobb megoldást jelentené szájsebészeti csontpótlás tekintetében, de a kétszeres műtéti kockázat miatt kerülendő, és egy jó allograft esetén szükségtelen megterhelés.

 

A szérum albumin őssejtterápiás csontindukciós és termelő vázanyag kiválasztáshoz a korábban felsorolt csontpótló vázanyagokat vontak be a kutatók szérum fehérjével. Az ásványi agyag és állati csontgraft nem tette lehetővé a sejtek kitapadását a felületre. Kizárólag a humán szérum albumin bevonatú humán vázanyagot (allograft) alkalmazva tapadt ki csont elősejt (őssejt) a vázhoz, ezek a sejtek visszanyerték csonttermelő képességüket, illetve az első 18 napban ezen csonttermelő sejtek száma folyamatosan nőtt, gyorsítva és intenzívebbé téve a csontosodási folyamatot (pl. foghúzás után a csontveszteség minimális).

Fogkőről

Mi is a fogkő és miért annyira veszélyes, miért kell a fogászati kezeléseket a fogak tisztításával kezdeni?

Ezekre a kérdésekre kaphat választ bejegyzésünkből.

Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg keletkezik. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Így sötét, sárgás réteg alalkul ki a fogakon, amit otthon nem lehet eltávolítani. Az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek. A fogkő amellett, hogy esztétikai szempontból sem előnyös, az egészségünkre is rendkívül ártalmas.

Miért veszélyes?

A fogkő súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely így vörössé válik, megduzzad. Étkezés során, fogmosáskor, később spontán vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják.

Mit javasolunk?

A mai modern fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ezután a polírozással tesszük a fogak felszínét simává és tisztává, hogy a lepedék minél nehezebben tapadhasson meg újra. A fogkőképződés egyénenként eltérő lehet, ezért bizonyos időközönként, általában fél-, egy évente ajánlott ismételni.

Időpontfoglalás

Küldjön nekünk üzenetet akár itt, akár Facebook oldalunkon keresztül bármilyen fogászati problémájával, kérdésével kapcsolatban és fogorvosaink készséggel válaszolnak Önnek!