Mikroszkópos gyökérkezelés

A fog idegeinek visszafordíthatatlan károsodása gyökérkezelést von maga után. Fogainknak változó számú gyökere van, melyben legalább egy gyökércsatorna található, változó elhelyezkedéssel, mérettel és formával.

A gyökérkezelés akkor sikeres, ha az összes csatornát felleljük és megfelelően kezeljük. Ehhez nyújt segítséget a modern fogászat egyik legújabb vívmánya, a gyökérkezelésekhez használt speciális mikroszkóp. Segítségével akár azokat a hajszálvékony csatornákat is felkutathatjuk és kezelhetjük, amelyeket szabad szemmel észre sem vennénk.

Az akár 20-szoros nagyítás segítségével precízebb munkavégzésre van lehetőségünk, és így akár a kudarcra ítélt komplikált esetek is orvosolhatóvá válhatnak és a fogat nem kell eltávolítani.

Dr Farkas Péter

Arcidegzsába

Gondoljon arcidegzsábára mielőtt ép fogait kihúzatná fogorvosánál!

Nyugdíjas korú betegemet több mint 4 éve kezelik rágóizületi kopással és izületi gyulladással, ennek ellenére heti átlag kétszer hajnalban jelentkező éles fájdalmai nem szűnnek. Akutan fájdalmas, de ép fogait kihúzatta, az utolsó 2 alsó fogait jött hozzám eltávolítani.

Mivel édesapám hazánkban elsőként kezelte sebészileg a trigeminus fájdalmakat az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben (mai neve: Országos Klinikai Idegtudományi Intézet), rögtön trigeminus neuralgia, köznapi nevén arcidegzsába gyanúja merült fel bennem. Neurológus konzultáció során gyanúm megerősítést nyert. Az általános protokollt betartva először konzervatív kezelést (legelfogadottabb: epilepszia gyógyításában használt gyógyszerek, u.n.: antiepileptikumok; legújabb gyógyszere: Vixotrigine), majd eredménytelenség esetén, azaz amikor a fájdalom jelentős csökkentése és ritkítása több antiepileptikum vagy egyéb típusú gyógyszer kellő ideig tartó és megfelelő dózisú szedésére sem múlik – ez az úgynevezett terápia rezisztencia esete – sebészi kezelést, az V. agyideg elroncsolását illetve az érrendellenesség megszüntetését javasolunk, amelyet idegsebészek végeznek el.

A modern arcidegzsába sebészi beavatkozások tekintetében az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Európa egyik vezető centruma: a második legnagyobb funkcionális sebészeti központ a kontinensen. Az itt végzett korszerű műtétek immár több száz betegen segítettek: az esetek döntő többségében elmúltak a gyógyszerterápia rezisztens panaszok, egyáltalán nem vagy sokkal kevésbé jelentkeztek a fájdalmak.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet elérhetőségei:
1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

 

Dr Deák György

 

Fogászati góc és jelentősége

Munkánk során gyakran küldenek fogászati góckutatásra más egészségügyi területről pácienseket.

Ez lehet akár egy megmagyarázhatatlannak tűnő hajhullás, kardiológiai probléma vagy sugárkezelés előtti prevenció, bőrkiütések, ekcéma, idegrendszeri és rheumatológiai megbetegedések, veseproblémák, szemgyulladás.

Ennek az az oka, hogy a szervezetünk valamely részén elhelyezkedő krónikus gyulladás lehet, amely helyi tüneteket ritkán okoz, azonban a vér-és a nyirokkeringés útján a szervezet más területeire eljutva okozhatnak problémákat. Ez a krónikus gyulladás a szájüregben is előfordulhat.

Fogászati gócnak számít a fogágy gyulladás, elhalt fog, szájüregben maradt foggyökér darab valamint a lágyrészek, csontok gyulladása. A legáltalánosabb problémát a fogkő miatt kialakuló fogágygyulladás okozza pedig helyes fogmosási technikával, fogselymezéssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető lehet a kialakulása.

Fogászati góckutatás során készítünk egy röntgenfelvételt és alapos vizsgálatot végzünk a szájüregben. Fogkőeltávolítást végzünk, és ha szükséges megoldást kínálunk a már nem élő fogak ellátására is. Így a szervezet más területén fellépő tünet is megszüntethető.

Dr Farkas Péter

Mi is a betét (azaz inlay/onlay/ovarlay), miért is jó dolog?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva olyan, mintha egy előre gyártott őrlőfog tömés lenne, ami pontosan illeszkedik fogunk megmaradó, tiszta üregébe. Mérete lehet egészen kicsi, mint egy tényleges tömés, illetve egészen nagy, csücsköket is lefedő fogpótlás.

Mivel a fogtechnikus készíti, kivédjük vele a mai modern tömőanyagok icipici zsugorodását (ami egy nagyobb, pláne gyökérkezelt fog üregében már számottevő és töréshez vezet).

Előnye a koronához képest, hogy nem szükséges ép, egészséges foganyagot eltávolítanunk, viszont éppoly tartós.

Dr Sitku Lili

Diódalézer a gyökérkezelésben

Gyökérkezeléskor segítőnk, a lézer

Miért bízná a véletlenre fogai sorsát? Gyökérkezelés során a hagyományos kémiai és mechanikai tisztítás mellett rendelőnkben kipróbálhatja a lézer áldásos hatásait.

A lézersugár képes a legeldugottabb zugokba hatolni, és ott is elpusztítani a kórokozókat. Ezeknek a zugoknak a bejáratát elzárva pedig a későbbiekben a visszafertőződés lehetőségét is csökkenti.

Számos pozitív eredménnyel büszkélkedhetünk, olyan esetekben is, amikor a gyulladás mérete nem sok jóval kecsegtetett.

Rövidebb kezelési idő, kevesebb utópanasz.

Minket meggyőzött!

Dr Sitku Lili

Zuglói célzott fogászati szűrőprogram 11 éves gyerekeknek – 2017/2018-as tanév

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a 11 éves zuglói gyerekek részére szervezett fogászati szűrőprogramot indít 2017 szeptembere és 2018 májusa között. A szűrőprogramra a Zugló Önkormányzat a Budapest Dentcare Kft. fogászati és szájsebészeti rendelőt bízta meg meghívásos tender alapján, mint Szolgáltatót.

Az Önkormányzati szűrővizsgálat tartalmazza a Budapest, XIV. kerületi iskolák 11 éves tanulóinak digitális OP rtg felvételét CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + esetlegesen szükséges és szakmailag javasolt fogszabályozási kezelési javaslat), melyet a gyermek törvényes képviselőjének nyilatkozatában megjelölt személynek adhat ki a Szolgáltató.

A szűrővizsgálat a Szolgáltató 1141 Budapest, Vadvirág utca 17. szám alatti székhelyén kerül elvégzésre, pénteki napokon 8-16 óra között, csoportosan, az érintett iskolákkal előzetesen egyeztetett időpontban. A gyermekeknek a szűrővizsgálat helyszínére történő eljuttatását, illetve a vizsgálatot követő elmenetelüket pedagógus felügyelete mellett az iskolák biztosítják.

A szűrővizsgálatok kezdő időpontja a 2017 őszi iskolakezdést követő 2. hét pénteki napja és legkésőbb 2018. május 25. napjáig tart.

Fogászati Szűrőprogram – javaslat

Zuglói 11 éves gyermekek digitális panoráma röntgen felvétele adathordozón (CD) archiválva, diagnózissal, kezelési javaslattal.

 

Miért 11 éves korosztály?

Mert fogszabályozási szakellátás kezelés szükségessége esetén a vegyes fogazat a legideálisabb korosztály a későbbi szükséges fogszabályozási kezelés tervezéséhez.

Mert 18 éves korig a fogszabályozási kezelés OEP finanszírozott.

Mert a gyermekkori fogazatot ért balesetek 10 éves korban, vagy 10 éves kor alatt keletkeznek, ezen balesetek esetleges későbbi hatásai, következménye már láthatóak.

Mert a maradó fogak esetleges fogazati fejlődési rendellenességei láthatóak (leggyakoribb a maradó fog csírahiánya).

A Zuglói célzott fogászati szűrőprogram költségégét Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága fedezi, így a szűrés ingyenesen vehető igénybe!

 

A szűrést Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a Budapest Dentcare Kft.-vel végezteti el (1141. Bp. Vadvirág u 17):

digitalis OP röntgen felvétel, CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + kezelési javaslat).

Átlag Zuglói magánrendelői árral számolva a fentebb nevezett szűrés költsége 9000 forintba kerülne tanulónként.

Szűrőprogram – pozitív eredmény követése:

A szűrőprogramban részvevő 11 éves gyermek pozitív diagnózis esetén OEP finanszírozott gyermek-, iskolafogászatot (alapellátás), illetve gyermek fogszabályozás (szakellátás) vehet igénybe a gyermek 18 éves koráig. Az átlag kezelési időtartam 2-3 év ) aktív és passzív szakasz összesen).

Alternatív lehetőség Zuglói magán fogszabályozási rendelés igénybevétele, mely követéses kezelést a Budapest Dentcare Kft. rendelőjében igény szerint biztosítani tud.

Őssejtterápia a szájsebészetben

Szájsebészeti szakrendelőnk mindennapos csontbeültetéssel járó kezelései során a vér egy specifikus struktúr-fehérjét a szérum albumin vért használja, amely elengedhetetlenül szükséges az őssejtek szaporodásához. A beültetés után a csontvelői őssejtek hamarabb megtapadnak és gyorsabban osztódnak, nagyobb intenzitással indítják el a csontgraft ( csontpótló anyag + kialakult vérrög ) átépülését.

Foghúzást követően az extrakciós üregben alkalmazva a szérum albumint a csontosodás eredményekén magas sűrűségű csont képződik, mely jól terhelhető, optimális stabilitást ad a későbbi implantátum beültetés során.

A szérumfehérje ideális csontpótló vázanyaga

A csontpótló vázanyag lehet:

  • ásványi alapú, szintetikus (pl hidroxilapatit, vagy tricalcium foszfát)
  • állati szövetből származó
  • humán (emberi) eredetű u.n. allograft
  • illetve a páciens saját testének más részéből (koponya, csípőlapát, állcsont más területei, külső lábszárcsont,…) eltávolított un allograft, mely ugyan a legjobb megoldást jelentené szájsebészeti csontpótlás tekintetében, de a kétszeres műtéti kockázat miatt kerülendő, és egy jó allograft esetén szükségtelen megterhelés.

 

A szérum albumin őssejtterápiás csontindukciós és termelő vázanyag kiválasztáshoz a korábban felsorolt csontpótló vázanyagokat vontak be a kutatók szérum fehérjével. Az ásványi agyag és állati csontgraft nem tette lehetővé a sejtek kitapadását a felületre. Kizárólag a humán szérum albumin bevonatú humán vázanyagot (allograft) alkalmazva tapadt ki csont elősejt (őssejt) a vázhoz, ezek a sejtek visszanyerték csonttermelő képességüket, illetve az első 18 napban ezen csonttermelő sejtek száma folyamatosan nőtt, gyorsítva és intenzívebbé téve a csontosodási folyamatot (pl. foghúzás után a csontveszteség minimális).

Dr Deák György

Fogkőről

Mi is a fogkő és miért annyira veszélyes, miért kell a fogászati kezeléseket a fogak tisztításával kezdeni?

Ezekre a kérdésekre kaphat választ bejegyzésünkből.

Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg keletkezik. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Így sötét, sárgás réteg alalkul ki a fogakon, amit otthon nem lehet eltávolítani. Az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek. A fogkő amellett, hogy esztétikai szempontból sem előnyös, az egészségünkre is rendkívül ártalmas.

Miért veszélyes?

A fogkő súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely így vörössé válik, megduzzad. Étkezés során, fogmosáskor, később spontán vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják.

Mit javasolunk?

A mai modern fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ezután a polírozással tesszük a fogak felszínét simává és tisztává, hogy a lepedék minél nehezebben tapadhasson meg újra. A fogkőképződés egyénenként eltérő lehet, ezért bizonyos időközönként, általában fél-, egy évente ajánlott ismételni.

Időpontfoglalás

Küldjön nekünk üzenetet akár itt, akár Facebook oldalunkon keresztül bármilyen fogászati problémájával, kérdésével kapcsolatban és fogorvosaink készséggel válaszolnak Önnek!