Kérdezze szájsebészünket

Szájsebészeti szakrendelőket elsődlegesen fogorvos kollegák által beutalt betegeink keresik fel leggyakrabban komplikáltabb foghúzás, nem rutin eljárásban végezhető implantációs esetekben, például arcüregemelés, vékony, nem elég csontállomány esetében, súlyos alapbetegségben szenvedő betegek fogászati szanálása véget.

Betegeink szájsebészeti szakellátásunkat közvetlenül a fogászati beavatkozást érintő alapbetegség (pl vérzékenység), gyógyszeres kezelés okozta megnövekedett rizikó (pl csontritkulásra szedett bizonyos gyógyszercsoport a fogászati beavatkozás utáni állcsontelhalás kockázatát nagymértékben növeli), vagy sikertelen fogászati implantáció rehabilitációja végett keresi fel szakrendelőnket.

Kérjük jelezze felénk milyen szájsebészeti témában szeretne részletesebb információt kapni és szájsebészeti blog oldalunkon válaszolunk!

Dr Deák György szájsebész szakorvos

Titán allergia fogászati implantátumoknál

A fémek közül leggyakrabban a nikkel, a króm, a kobalt és a réz okoznak panaszokat, de a 80-as években már az aranyról is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hipoallergénként ismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott titániumból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak.

A szájüregi allergiák prevalenciája növekszik a fogászatban használatos fémekkel szemben. Legmagasabb a nikkelszenzitizáció aránya, (16,8%–26,8% közötti prevalenciaértékekkel), ezt a fémet azonban – éppen a magas túlérzékenységi ráta miatt – egyre ritkábban alkalmazzák a fogpótlásokhoz. A fogászatban használt aranyvegyületekkel szemben kialakult túlérzékenység a 90-es évektől jól dokumentált, előfordulása azonban meg sem közelíti a nikkel-túlérzékenység előfordulását, ráadásul a klinikai relevancia számos esetben pozitív teszt esetében sem bizonyítható. A szájüregi allergiák aluldiagnosztizáltak a fogászati praxisban. A szájüregi allergiás betegek változatos tüneteket, panaszokat produkálnak, úgymint égő és bizsergő érzés, szájszárazsággal vagy anélkül, az ízlelés elvesztésével vagy más általános tünetekkel, mint fejfájás, dyspepsia, asthenia, arthralgia, myalgia. Szájüregi allergia jele lehet erythema, ajakoedema vagy purpurák a szájpadon, szájüregi fekélyek, gingivitis, térképnyelv, angularis cheilitis, perioralis ekzematosus eruptiok vagy lichenoid reakciók a mucosán (ábra kellene).

A fogászatban a titániumra kialakult túlérzékenységet illetően kevés adat áll rendelkezésre. A beültetett titánimplantátum allergiás betegekben IV. és I. típusú túlérzékenységet provokálhat. A Budai Allergiaközpont beteganyagában kizárólag IV. típusú túlérzékenység fordult elő. Tünetileg leggyakoribb a bőrkiütések megjelenése, lokális gyulladásos tünetek a gingiván, igen gyakran az implantátum más okokkal nem magyarázható elvesztése hívja fel a figyelmet a titániumallergiára. Sicilia és munkatársai 1500 implantált beteget számláló beteganyagból 35 beteget választottak különböző panaszok miatt kivizsgálásra, valamint randomizációs módszerrel 35 panaszmentes kontrollbeteget. A panaszos csoportban 16-an allergiás tüneteket mutattak az implantáció után, vagy elvesztették az implantátumot, 19-nél a kórelőzmény egyéb allergiás betegségről számolt be. A teljes (1500) beteganyagra vonatkoztatva a titánium-túlérzékenység prevalenciája 0,6% lett (9 pozitív eset). Ebből 8 az allergiás tünetet mutató, illetve implantátumát elvesztő csoportból került ki, azaz az implantátum más okokkal nem magyarázható elvesztése 50%-ban titán allergiára vezethető vissza. Az egyéb allergiás betegségben szenvedő csoportból 1 eset: 5,3%. A megmagyarázhatatlan kilökődéses esetek között 8 esetből 5-nél igazoltak titániumallergiát. A kontrollcsoportban minden teszt negatív volt.

Mindenképp végeztessen allergiavizsgálatot a műtét előtt az, aki fémek – nyaklánc, fülbevaló, melltartó vagy nadrágövcsat – viselésének következtében korábban bőrreakciót tapasztalt, hívták fel kutatók a figyelmet az American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) éves ülésén. Kutatásuk során 23, vélhetően fémallergiás, még műtét előtt álló beteget vizsgáltak, a többi 83 résztvevőnél már elvégezték az implantátum beültetését, és panaszaik is jelentkeztek: fertőzéssel vagy egyéb mechanikai problémával összefüggésbe nem hozható duzzanat, fájdalom jelentkezett az érintett ízület környékén. Az allergiatesztek során kiderült, hogy a panaszos esetek közel felénél az implantátum valamilyen fém összetevője okozta a tüneteket.

A teszt fájdalommentesen végezhető. A gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára, majd 48, 72 óra múlva, illetve egy héttel a felragasztást követően ismét ellenőrzik. Ha a leolvasás során bőrpír vagy duzzanat jelentkezik az érintett területen, akkor a beteg az adott fémre allergiás. Ez az úgynevezett epicutan vagy rátevéses teszt segíthet a megfelelő implantátum megválasztásában, melynek beültetése a későbbiekben sem okoz majd panaszokat.

Dr Deák György

Miért fontos a fog megerősítése?

Ugyan rendelőnk fő profilja a magas színvonalon végzett fogászati implantálás, mégis különös figyelmet szentelünk a még megmenthető fogak helyreállítására.

Rendelőnk lépést tartva a folyamatosan fejlődő modern fogászati szemléletekkel, már nem csak az esztétika, hanem a tartós funkció helyreállítására is törekszik.

A nagymértékben szuvasodott vagy letört fogak helyreállítását ma már általában nem egyféle anyaggal pótoljuk (kompozit/”fehér tömés”), hanem igyekszünk az elvesztett foganyag eredeti tulajdonságainak helyreállítására is. A kompozittal készült „fehér töméseinknek”, vagy a technikusunk által készített betéteinknek először egy rugalmas és egyben kemény alátámasztási réteget készítünk üvegszál megerősítésű kompozitból. Ez a réteg egyfajta stresszelnyelő funkciót tölt be, így a rágáskor fellépő erők egyenletes eloszlatásával, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a felépített fog repedését, törését.

 Dr Farkas Péter

Mikroszkópos gyökérkezelés

A fog idegeinek visszafordíthatatlan károsodása gyökérkezelést von maga után. Fogainknak változó számú gyökere van, melyben legalább egy gyökércsatorna található, változó elhelyezkedéssel, mérettel és formával.

A gyökérkezelés akkor sikeres, ha az összes csatornát felleljük és megfelelően kezeljük. Ehhez nyújt segítséget a modern fogászat egyik legújabb vívmánya, a gyökérkezelésekhez használt speciális mikroszkóp. Segítségével akár azokat a hajszálvékony csatornákat is felkutathatjuk és kezelhetjük, amelyeket szabad szemmel észre sem vennénk.

Az akár 20-szoros nagyítás segítségével precízebb munkavégzésre van lehetőségünk, és így akár a kudarcra ítélt komplikált esetek is orvosolhatóvá válhatnak és a fogat nem kell eltávolítani.

Dr Farkas Péter

Arcidegzsába

Gondoljon arcidegzsábára mielőtt ép fogait kihúzatná fogorvosánál!

Nyugdíjas korú betegemet több mint 4 éve kezelik rágóizületi kopással és izületi gyulladással, ennek ellenére heti átlag kétszer hajnalban jelentkező éles fájdalmai nem szűnnek. Akutan fájdalmas, de ép fogait kihúzatta, az utolsó 2 alsó fogait jött hozzám eltávolítani.

Mivel édesapám hazánkban elsőként kezelte sebészileg a trigeminus fájdalmakat az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben (mai neve: Országos Klinikai Idegtudományi Intézet), rögtön trigeminus neuralgia, köznapi nevén arcidegzsába gyanúja merült fel bennem. Neurológus konzultáció során gyanúm megerősítést nyert. Az általános protokollt betartva először konzervatív kezelést (legelfogadottabb: epilepszia gyógyításában használt gyógyszerek, u.n.: antiepileptikumok; legújabb gyógyszere: Vixotrigine), majd eredménytelenség esetén, azaz amikor a fájdalom jelentős csökkentése és ritkítása több antiepileptikum vagy egyéb típusú gyógyszer kellő ideig tartó és megfelelő dózisú szedésére sem múlik – ez az úgynevezett terápia rezisztencia esete – sebészi kezelést, az V. agyideg elroncsolását illetve az érrendellenesség megszüntetését javasolunk, amelyet idegsebészek végeznek el.

A modern arcidegzsába sebészi beavatkozások tekintetében az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Európa egyik vezető centruma: a második legnagyobb funkcionális sebészeti központ a kontinensen. Az itt végzett korszerű műtétek immár több száz betegen segítettek: az esetek döntő többségében elmúltak a gyógyszerterápia rezisztens panaszok, egyáltalán nem vagy sokkal kevésbé jelentkeztek a fájdalmak.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet elérhetőségei:
1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

 

Dr Deák György

 

Fogászati góc és jelentősége

Munkánk során gyakran küldenek fogászati góckutatásra más egészségügyi területről pácienseket.

Ez lehet akár egy megmagyarázhatatlannak tűnő hajhullás, kardiológiai probléma vagy sugárkezelés előtti prevenció, bőrkiütések, ekcéma, idegrendszeri és rheumatológiai megbetegedések, veseproblémák, szemgyulladás.

Ennek az az oka, hogy a szervezetünk valamely részén elhelyezkedő krónikus gyulladás lehet, amely helyi tüneteket ritkán okoz, azonban a vér-és a nyirokkeringés útján a szervezet más területeire eljutva okozhatnak problémákat. Ez a krónikus gyulladás a szájüregben is előfordulhat.

Fogászati gócnak számít a fogágy gyulladás, elhalt fog, szájüregben maradt foggyökér darab valamint a lágyrészek, csontok gyulladása. A legáltalánosabb problémát a fogkő miatt kialakuló fogágygyulladás okozza pedig helyes fogmosási technikával, fogselymezéssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető lehet a kialakulása.

Fogászati góckutatás során készítünk egy röntgenfelvételt és alapos vizsgálatot végzünk a szájüregben. Fogkőeltávolítást végzünk, és ha szükséges megoldást kínálunk a már nem élő fogak ellátására is. Így a szervezet más területén fellépő tünet is megszüntethető.

Dr Farkas Péter

Mi is a betét (azaz inlay/onlay/ovarlay), miért is jó dolog?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva olyan, mintha egy előre gyártott őrlőfog tömés lenne, ami pontosan illeszkedik fogunk megmaradó, tiszta üregébe. Mérete lehet egészen kicsi, mint egy tényleges tömés, illetve egészen nagy, csücsköket is lefedő fogpótlás.

Mivel a fogtechnikus készíti, kivédjük vele a mai modern tömőanyagok icipici zsugorodását (ami egy nagyobb, pláne gyökérkezelt fog üregében már számottevő és töréshez vezet).

Előnye a koronához képest, hogy nem szükséges ép, egészséges foganyagot eltávolítanunk, viszont éppoly tartós.

Dr Sitku Lili

Diódalézer a gyökérkezelésben

Gyökérkezeléskor segítőnk, a lézer

Miért bízná a véletlenre fogai sorsát? Gyökérkezelés során a hagyományos kémiai és mechanikai tisztítás mellett rendelőnkben kipróbálhatja a lézer áldásos hatásait.

A lézersugár képes a legeldugottabb zugokba hatolni, és ott is elpusztítani a kórokozókat. Ezeknek a zugoknak a bejáratát elzárva pedig a későbbiekben a visszafertőződés lehetőségét is csökkenti.

Számos pozitív eredménnyel büszkélkedhetünk, olyan esetekben is, amikor a gyulladás mérete nem sok jóval kecsegtetett.

Rövidebb kezelési idő, kevesebb utópanasz.

Minket meggyőzött!

Dr Sitku Lili

Zuglói célzott fogászati szűrőprogram 11 éves gyerekeknek – 2017/2018-as tanév

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a 11 éves zuglói gyerekek részére szervezett fogászati szűrőprogramot indít 2017 szeptembere és 2018 májusa között. A szűrőprogramra a Zugló Önkormányzat a Budapest Dentcare Kft. fogászati és szájsebészeti rendelőt bízta meg meghívásos tender alapján, mint Szolgáltatót.

Az Önkormányzati szűrővizsgálat tartalmazza a Budapest, XIV. kerületi iskolák 11 éves tanulóinak digitális OP rtg felvételét CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + esetlegesen szükséges és szakmailag javasolt fogszabályozási kezelési javaslat), melyet a gyermek törvényes képviselőjének nyilatkozatában megjelölt személynek adhat ki a Szolgáltató.

A szűrővizsgálat a Szolgáltató 1141 Budapest, Vadvirág utca 17. szám alatti székhelyén kerül elvégzésre, pénteki napokon 8-16 óra között, csoportosan, az érintett iskolákkal előzetesen egyeztetett időpontban. A gyermekeknek a szűrővizsgálat helyszínére történő eljuttatását, illetve a vizsgálatot követő elmenetelüket pedagógus felügyelete mellett az iskolák biztosítják.

A szűrővizsgálatok kezdő időpontja a 2017 őszi iskolakezdést követő 2. hét pénteki napja és legkésőbb 2018. május 25. napjáig tart.

Fogászati Szűrőprogram – javaslat

Zuglói 11 éves gyermekek digitális panoráma röntgen felvétele adathordozón (CD) archiválva, diagnózissal, kezelési javaslattal.

 

Miért 11 éves korosztály?

Mert fogszabályozási szakellátás kezelés szükségessége esetén a vegyes fogazat a legideálisabb korosztály a későbbi szükséges fogszabályozási kezelés tervezéséhez.

Mert 18 éves korig a fogszabályozási kezelés OEP finanszírozott.

Mert a gyermekkori fogazatot ért balesetek 10 éves korban, vagy 10 éves kor alatt keletkeznek, ezen balesetek esetleges későbbi hatásai, következménye már láthatóak.

Mert a maradó fogak esetleges fogazati fejlődési rendellenességei láthatóak (leggyakoribb a maradó fog csírahiánya).

A Zuglói célzott fogászati szűrőprogram költségégét Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága fedezi, így a szűrés ingyenesen vehető igénybe!

 

A szűrést Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a Budapest Dentcare Kft.-vel végezteti el (1141. Bp. Vadvirág u 17):

digitalis OP röntgen felvétel, CD disc lemezhordozón történő archiválással, fogazati státuszjelentéssel (diagnózis + kezelési javaslat).

Átlag Zuglói magánrendelői árral számolva a fentebb nevezett szűrés költsége 9000 forintba kerülne tanulónként.

Szűrőprogram – pozitív eredmény követése:

A szűrőprogramban részvevő 11 éves gyermek pozitív diagnózis esetén OEP finanszírozott gyermek-, iskolafogászatot (alapellátás), illetve gyermek fogszabályozás (szakellátás) vehet igénybe a gyermek 18 éves koráig. Az átlag kezelési időtartam 2-3 év ) aktív és passzív szakasz összesen).

Alternatív lehetőség Zuglói magán fogszabályozási rendelés igénybevétele, mely követéses kezelést a Budapest Dentcare Kft. rendelőjében igény szerint biztosítani tud.

Időpontfoglalás

Küldjön nekünk üzenetet akár itt, akár Facebook oldalunkon keresztül bármilyen fogászati problémájával, kérdésével kapcsolatban és fogorvosaink készséggel válaszolnak Önnek!